Resehandlingar för minderåriga

Genom att följa Utrikesassistansens rekommendationer kan du undvika att bli en förälder som ”för bort” ett barn genom att känna till hur man reser över gränser tillsammans med barn på ett lagligt sätt.

Erfarenheten visar att det ofta är okunskap hos den ”bortförande föräldern” som ligger bakom olovliga bortföranden av barn eller situationer där barn inte återförs hem (kvarhållande). Ofta känner föräldrarna inte till villkoren för att kunna resa utomlands med sitt barn utan att bryta mot gällande regler.

Viktig information för ensamresande barn, barn som reser med vuxna som inte är deras vårdnadshavare eller med bara en förälder.

Förutom ett giltig pass eller id-handling kan barn som reser

– ensamma
– med vuxna som inte är deras vårdnadshavare
– med bara en förälder

behöva ha med sig ytterligare en handling som ger dem rätt att resa och som har undertecknats av föräldrarna, den andra föräldern eller vårdnadshavaren/vårdnadshavarna.

Utrikesassistansen ger ut ett föräldramedgivande på engelska så att det ska vara läsbart för samtliga flygbolag, tullar och länder med samtycke av

– ena föräldern / vårdnadshavaren, om denna har ensam vårdnad
– båda föräldrarna / vårdnadshavarna

Om du vill läsa mer om vad ett föräldramedgivande är kan du klicka här. Du kan även beställa ett föräldramedgivande online för resa med barn.

Exempel på regler som är vanligt förekommande hos olika flygbolag och vid in- och utresa i olika länder.

Barn mellan 0-6 år
Barn under 6 år får generellt inte resa utan sällskap av en vuxen medresenär. Bokar man en en utlandsresa för ett barn som är under 6 år och som ska resa självt är det väldigt viktigt att man kontaktar flygbolaget innan barnet ska resa för att se om möjligheten finns för att barnet ska kunna få resa självt. Intyg så som fullmakt, medgivande och föräldramedgivande krävs från vårdnadshavare.

Barn mellan 6-11 år
Barn som är mellan 6 och 11 år gamla får resa ensamma men det krävs ett intyg av vårdnadshavare. Ska barnet resa med en annan person än vårdnadshavare eller med bara en förälder kan ett intyg från föräldrar krävas beroende på vart man reser. Ett intyg av föräldrar kan även krävas för att förhindra att barn lämnar eller reser in i ett land utan tillstånd av vårdnadshavaren eller vårdnadshavarna. Ett krav på intyg av föräldrar kan exempelvis krävas genom en slumpmässig kontroll som ett annat lands tullpersonal har som uppgift att kontrollera.

Ungdom mellan 12-17 år
Ungdomar som är mellan 12 och 17 år gamla får resa ensamma men det krävs ett intyg av vårdnadshavare. Ska ungdomen resa med en annan person än vårdnadshavare eller med bara en förälder kan ett intyg från föräldrar krävas beroende på vart man reser. Ett intyg av föräldrar kan även krävas för att förhindra att barn lämnar eller reser in i ett land utan tillstånd av vårdnadshavaren eller vårdnadshavarna. Ett krav på intyg av föräldrar kan exempelvis krävas genom en slumpmässig kontroll som ett annat lands tullpersonal har som uppgift att kontrollera.

När barnet reser med flyg bör du kontrollera med flygbolagen i förväg och innan bokningen av resan eftersom många kräver sådana tillstånd av föräldrar. Eftersom varje lands regler och lagar kan ändras utan förvaring kan du även kontrollera med myndigheterna eller med ländernas ambassad eller konsulat. Sådana regler gäller även om du ska resa med andras barn.

Tips

Ska du på familjesemester med barn utomlands? Ska barnen resa ensamma eller tillsammans med annan person än föräldrar? Här bjuder vi på nyttiga tips inför semestern för såväl familjen som det ensamresande barnet.

Vill du ha en smidig resa för samtliga inblandade så finns det en hel del att tänka på. Vi går igenom så mycket som möjligt och vad du bör tänka på.

En viktig del inför resan är förberedelserna. Att resa med barn kräver att man packar smart och rätt. Bagagevikten på flyget kan dessutom vara begränsad varpå det gäller att i förväg kontrollera detta med flygbolaget som man ska resa med. När du reser med barn är en packlista att rekommendera. Vi har sammanställt 7 packlistor ”att tänka på” när man ska packa.

1. Packlista för handbagaget
2. Packlista för att sova
3. Packlista för att äta
4. Packlista för sol och bad
5. Packlista för hygien, barnvård och mediciner
6. Packlista för barnkläder
7. Packlista för lek och aktivitet

Kopiera passet

Förvara ditt eget och barns pass säkert. Förutom att ställa till det för dig själv på resan kan borttappade pass säljas för tiotusentals kronor på den svarta marknaden. Passet är en värdefull värdehandling och det gäller att vara försiktig så att man inte tappar bort sitt pass, både för att undvika krångel för sig själv och att passet hamnar i orätta händer.
- En rekommendation är att du förvarar pass i en magväska om du behöver ha med dig passet när du är ute och rör på dig i samband med, exempelvis aktiviteter. På hotellet är det säkrast att förvara passet i rummets kassaskåp, alternativt hos hotellets egna kassaskåpsförvaring. Fråga hotellet om det finns en säker passförvaring som erbjuds.

Om du blir av med ditt pass så måste du omgående anmäla det till Polisen. Sedan behöver du kontakta en svensk eller europeisk ambassad, där du får ansöka om ett nytt pass eller ett provisoriskt.

Ta med en till id-handling

Om du har en annan giltig id-handling, exempelvis ett körkort, så kan det vara bra att ha med sig. Detta kan vara en bra backup, även om id-handlingar inte fungerar som ett pass. Bland annat för att kunna styrka att du är du.

Kopia på pass

Innan du åker iväg utomlands är det viktigt att du kopierar ditt och barnens pass. Försäkringsbolagen i Sverige rekommenderar att man alltid tar en kopia på pass innan man reser utomlands som man ska ha med sig. Scanna in passen och mejla en kopia till dig själv. Då har du alltid en extra kopia som aldrig försvinner. Ta även med papperskopior av pass.