Information

Reseinformation
Utrikesassistansen förmedlar reseinformation per land som kommer från UD och svenska ambassader gällande; allmänna säkerhetsläget, terrorism, naturförhållanden, visumregler, hälso- och sjukvård, lokala lagar och sedvänjor, kriminalitet och personlig säkerhet, trafiksäkerhet, försäkringsskydd samt kontaktuppgifter till ambassader och svenska konsulat utomlands.

Reseinformation varierar från land till land och finns att läsa på webbplatsen. Om UD avråder från en resa till ett specifikt land står det längst upp på sidan under rubriken "Avrådan". Det är ovanligt att UD avråder från resor med anledning av att det allmänna säkerhetsläget bedöms som bristfälligt med ett allmänt terrorhot. Om man känner otrygghet inför att besöka ett land eller område med osäkert säkerhetsläge med terrorhot bör man, som alltid, att själv fundera och ta ställning till om man vill resa.

Reseförsäkring
I samband med att UD avråder från resor gäller normalt inte en vanlig reseförsäkring från ditt försäkringsbolag. Det kan då krävas tilläggsförsäkringar för dig som ska på en utlandsresa så att du har något skydd med dig. Ett visst försäkringsskydd är bättre än inget alls, vid en utlandsresa.

Det är viktigt att du kontrollerar vad som ingår i din vanliga reseförsäkring och vilka villkor som gäller för det land eller område du ska besöka. Det finns olika sorters reseförsäkringar och du väljer själv vilket som täcker ditt behov mest.

Vaccination
Flera länder i världen kräver allt mer ett intyg från dig som resenär som visar att du är vaccinerad mot vanliga sjukdomar om du anländer från ett område där sjukdomen förekommer. Kontrollera detta innan avresa.

Utrikesassistansen uppdaterar information om vilket vaccin som du måste eller starkt rekommenderas att ta inför din resa till ett land eller visst område. Notera också att vid inresa eller utresa till vissa länder och områden krävs det att du kan uppvisa ett vaccinationskort eller annat dokument som styrker att du är vaccinerad, annars kan inresa eller utresa nekas. Samtlig information om vaccinationsskydd finns att läsa i varje lands reseinformation under rubriken "Hälso- och sjukvård" samt "Vaccination".

Internationellt körkort
I de flesta länder utanför EU annars måste man ha med sig ett internationellt körkort annars riskerar du böter. Flera länder kräver en översättning av ditt svenska körkort. Enklaste sättet är att skaffa ett internationellt körkort. Myndigheter som inte är svenska är inte skyldiga att känna till det svenska körkort, därför kan det vara bra för dig att känna till vad som rekommenderas. Läs Utrikesassistansen egna tabell per land om internationellt körkort.

Kontaktuppgifter

Svenska ambassader och konsulat har olika kontaktuppgifter och du finner dessa under det land du vill besöka.

Vill du komma i kontakt med Utrikesassistansen gällande övriga frågor, kan du göra detta via e-post: kontakt@utrikesassistansen.se.